Follow by Email

onsdag 31. august 2011

FUSADRAKTEN SKAL PUSSES OPPDa er jeg i tenkeboksen igjen, har litt lyst til å sy ny trøye og vest til Fusadrakten. Har bladd i bunadmagasiner og lest litt litteratur fra aktuelle områder i Hordaland. Det blir nok noen besøk i de butikkene som forhandler stoffer og sølv. Det er spesielt forkle stoffer jeg sliter med å finne.


Bildet som Tiedemann malte av Britta i Hålandsdalen er fortsatt førende for ideene, og er det som driver prosjektet videre. Eller kanskje jeg skulle si, det er dette bildet som gjør at jeg aldri blir helt ferdig.


Hodeplagget er det siste av delene som er tilført drakten, men også her har jeg en variant til i hvit bomull med hardanger søm. To skjorter i tillegg til buling. En er en kopi av min oldemors brudeskjorte og en i svartsaum. Av forkle har jeg et i tradisjonell hardanger søm, et i filering som jeg ikke har brukt og det stor blomstrede som vanligvis forbindes med Fusadrakt.Sølvet jeg bruker er det samme som hører til flere drakter og bunader fra Hordaland, men tenk om jeg kunne finne et luktevass hus, datidens parfymeflaske. Det hadde vært noe det.....Er ikke disse to skjønne. Helt til å spise opp, i overført betydning. På slutten av en lang 17. mai nå de har fått nok av is og pølser, er de nok ikke fullt så rene og nystrøkne, men det har også sin sjarm.

Idédugnaden er inne i en ny fase, jeg kjenner iveren er der.

søndag 28. august 2011

DA NSB ER JEG KLAR..... ER DERE ?


Det er pent å se utover skogen fra stasjonen min, men det er ikke derfor jeg har kjøpt månedskort . Jeg skal på jobb for f.....
Jeg er i alle fall klar. Strikketøyet som skal redde meg fra magesår når alle forsinkelsene kommer er anskaffet.
På Østfoldbanen vet vi hva vi snakker om. Årsbeste når det gjelder forsinkelser var for tre år siden. 3 døgn, 6 timer og 16 minutter, det blir det mange masker av , om man har noe å strikke på da. Ta alltid med reservenøste, du vet aldriHøsten er jo en vakker tid, og i år som alle andre år er det noen politikere som lover og lyver at alt skal bli så mye bedre. Jeg avventer med å ta stilling til de løftene, jeg har jo snart 16 års erfaring som togpendler, og sånne som meg vi vet.
Kjære Meltvedt Kleppa du aner ikke hva du lovet her om dagen, du lovet å rette opp mer enn tre døgn med tryllestaven din. Den staven har kanskje en liten knekk eller slitasjeskade.Jeg tipper at denne lille biten i patentstrikk har blitt til en hel kåpe før jul. (Alt skal strikkes på toget.)
Har planer om å gi dere en oppdatering ukentlig om strikketøyet, les forsinkelser. Forbrukerrådet ville sikkert være interessert i å følgemed på dette.Da kan også produsenter av alpakkagarn glede seg til at NSB nok en vinter skal prøve å frakte passasjerer. Det blir nok en bra sesong vill jeg tro bygget på erfaringene.

God tur alle medpendlere.

RØRT TIL TÅRER, OG STUM FOR EN STAKKET STUNDNoen som kjenner igjen denne? Den stod på listen "dette vil jeg gjerne gjøre til helgen". Jeg er orkide frik, til tross for at jeg sjelden holder liv i dem over lengre tid. Lengst holder de jeg planter sammen, gjerne tre stykker, i samme gruppe. Alt dette visste Amanda, og hun tok meg fullstendig på sengen da hun ga meg denne.Jeg ble stum og rørt, og for de som kjenner meg vet at stum ikke er min greie .Amanda har en fantastisk idé til et hekleprosjekt, men om man ikke kan hekle er dette bare en stjerne på himmelen. Men denne jenta gjorde noe med det, nå vokser hekle ferdighetene   prorposjonalt med antall masker, og ideen hennes vil bli virkelighet. Mitt bidrag videre må være å holde motivasjonen oppe.Hva Amanda har som mål er en hemmelighet. Det har jeg lovet å tie om, men kanskje får jeg lov til å bidra med noen biter....... Og jeg gleder meg virkelig til det ferdige resultatet. Ideen er bare så fantastisk. Takk til deg Amanda for å ha involvert meg.Denne vakre orkideen er en småvokst variant med veldig mange grener, hele åtte greiner fulle av knopper som bare venter bristeferdig. Jeg skal gjøre mitt ytterste for at denne vakre gaven blomstrer og minner meg om en kolega med et stort hjerte lenge, lenge.

Takk for at fikk lære deg å hekle.
onsdag 24. august 2011

IKKE FOR DE STØRSTE RUMPENEDette er en favoritt bandt skjørtene mine selv om det har kort brukssesong. Det er sydd i et svært tykt stoff med grovt mønster, og materialet egner seg svært godt til å lage frynsekanter. Å lage en slik avslutning på et skjørt krever at man er nøye med trådretningen.

Jeg bruker skjørtet på veldig kalde dager med støvletter og genser med rullekrave. Hva jeg bruker over genseren kan være etter humør og anledning.


Knyttebeltet blir ikke mindre kraftig i et slikt materiale, og det fungerer dårlig under smale varianter av yttertøy. De korte skinnjakkene som stopper i livet, er derimot  supre å kombinere med.


Bladene er klippet ut og kantet med en rettsøm som holder vevingen på plass. Til slutt er det brodet grener og nerver på bladene. Det er denne delen av skjørtet som tar tid.
Mønsteret er et enkelt grunnmønster fra Burda. Stofforbruket er 1m, noe mindre om du velger bort beltet. Bladene er fra stoffrestene etter klippingen.

tirsdag 23. august 2011

HALVVEIS MOT VÅR IGJEN


I år skal jeg ikke gamble på når høsten går over til vinter, for i fjor bommet jeg så det holdt. Siste uken i oktober slo det til, og jeg kom tilbake fra varmen iført søte ballerinasko uten strømper, og skjorte med oppbrettede ermer..... Bra jeg hadde brettet opp ermene forresten, det trengtes da bilen skulle måkes frem.
Du har sikker også stått på disse STORE parkeringsplassene og sagt "pokker hvor er den". Velsignet være denne fjærnkontrollen som lager et lite bipp, og får lysene på bilen til å blinke. For meg som faktisk har måket frem feil bil, i min tid som unkarskvinne på Majorstuen, har tatt med meg litt lærdom av det. Min røde 2CV hadde ikke slikt jåleri.


Da skal vi sy pelsvest. Finn et enkelt mønster med få deler og dropp sømmingsmonn. Pels skal ikke klippes, den skal skjæres med fks. tapetkniv for å bevare pelsen. Skinnet som er brukt er Tibetansk lam kjøpt hos Prinsess. Denne er laget av to skinn da den har slag, men et er nok om det skal være en liten bolero.Monteringen gjøres for hånd. Kjøp en skinnål, den er trekantet og glir lettere gjennom skinnet. Jeg bruker knapphulls tråd , den er sterk og det trengs for her må det dras til for å få det jevnt og tett i stingene. Stingene jeg bruker er knapphulls sting.

Dette tynne, lette skinnet er også morsomt å trykke på. Særlig stempel fungerer bra om man skal pynte litt. Farger for trykking på tekstil er egnet, men husk å varmefiksere det ferdige arbeidet.

Egentlig er det ikke så ille med høst når jeg tenker etter, det er jo halvveis mot våren igjen.....

søndag 21. august 2011

FARGEBOMBE MED LIMESMAK

Det kommer alltid inspirasjon når jeg har vært innom Verkstedet.Dette er hentet fra en event dekorasjon. De grønne kulene er lime spiddet på metallstenger og omkranset av strå og blader. Sånne dekorasjoner liker jeg. Det ligger en overraskelse i bruken av materialer som begeistrer meg.


Det går med noen kilo når jorden skal dekkes. Legg merke til den fantastiske kontrasten de sterkrosa orkideblomstene gir. Modig og frekk kombinasjon.

Også trærne er pyntet, og dette kan vi alle gjøre hjemme. Heng lykter i trærne, og nyt de siste sommerkveldene med et pledd over bena. Innholdet i glasset skifter vi ut med noe som ikke skal ha isbiter. Prøv en kaffe med sitruslikør.De fargerike lyktene får du kjøpt i butikkene til Finn Schjøll, huskt telys til å sette i lyktene.En riktig så hyggelig sensommerkveld til dere alle.

LORO PIANA SJAL, ET MINNE FRA FIRENZE


Dette merket kjenner alle italienere, og har du besøkt en av butikkene med samme navn vet du hvorfor. Loro Piana produserer nydelige stoffer i merinoull, Kashmir, lin og bomull. Stoffene selges til mange av de største og beste produsentene av klær , men en del går også til klær de selv lager.

Jeg har lyst til å vise dere en smakebit, et skjerf 70x150 i størrelse, lett som en fjær og som et kjærtegn mot huden. Materialet kalles pashmina, en blend av silke og Kashmir.Så tynne og fine fibrer får en særegen glans og oser kvalitet. Kashmir som kalles pashmina skal komme fra dyrets hals, og plukkes fra kvister i terrenget der dyrene ferdes. Dette er ull som faller av naturlig, og må ikke forveksles med  masseproduksjonen der dyrene klippes.


Et slikt skjerf er langt tynnere enn det ser ut. På bildet har jeg trukket skjerfet inn i en ring, det dere ikke kan se er at det er god plass inne i ringen til et dobbelt så bredt skjerf.Bruksområdene for et slikt skjerf er mange, og jeg må innrømme at det er ofte i bruk, og til mange anledninger.Vedlikeholdet gjør jeg selv. Håndvask i lunkent vann med ullvaskemiddel er tingen. Fikk også et vaskeråd av en dame som jobbet med parfymeartikler. Hun brukte sjampo ! Ingen dum idé egentlig da denne er lett og skylle ut og krever lite mekanisk behandling. Jeg har prøvd, og gjentar det gjerne.

Det er ingen forhandlere av Loro Piana i Norge, så da har dere et påskudd til å ta en liten tur til Italia. Jentetur kanskje.......

fredag 19. august 2011

VI SOM IKKE KAN SITTE I RO


Etter en halv time har det begynt å krible.... Da blir jeg litt som ungene, graver litt, plukker noen skjell, eller vasser der bølgene skyller innover sanden.Jeg har alltid med meg en kniv, og jeg finner stadig noe å bruke den til. Åpne blåskjell , som et eksempel. Jeg er en av de  som ikke er så glad å blåskjell som mat, men som "perlemusling" synes jeg den er riktig morsom. Dere som spiser blåskjell har ofte kjent det knase mellom tennene, og umiddelbart tenkt at nå gikk det en fylling. Det var nok ganske sikkert en perle. Bitte små er de i rosa og lillanyanser, som fargene innvendig i skjellene.Rart i grunnen at jeg blir så rastløs.Det er jo dette jeg ser frem til, en lang lat dag med lukten av sjø og solbrent hud.Nå ønsker jeg meg en dag til med sol, strand og rullende bølger før sommeren er helt over for i år. Bare en dag til, som et beskjedent ønske, med noen blåskjell om jeg skulle bli rastløs....onsdag 17. august 2011

KANTARELLER OG HJELP TIL Å BÆRE.


Så tungt var det ikke at jeg egentlig trengte hjelp, men hun er jo så søt der hun virkelig gjør et forsøk på å gjøre dagen min litt lettere....
Vi har jukset skjønner dere. Hanken på kurven er skiftet ut med en pinne, og da kan jo ikke en pinnehund som Kaisa mottstå fristelsen. Hun vil nok allerede før jul debutere med boken "Mine beste pinner"Denne dagen vokste kantarellene midt i stien. Fristende, gule med flere artsfrender i kanten under nærmeste tre. Det ser ut til at dette er en sommer med rik tilgang på skogens gull. Plukk dem, og ta de med hjem. Lag noe godt, og opplev smaken av skogssoppen.Jeg er alltid forsiktig med sopp og forsikrer meg så godt jeg kan. Kantarellen er den av soppene jeg kjenner best, veldig karakteristisk med sin sterke gule farge og sine sporer. Det er ikke pysete i min verden å være forsiktig med sopp. Bruk alle hjelpemidler om du ikke er sikker.Klar til rensig. En hel kurv bragt i hus med litt hjelp av en trøtt og fornøyd hund.


Tusen takk for turen Kaisa, neste tur er nok etter tyttebærene..... de trenger en uke eller to til.

FINN SCHJØLL, VERKSTEDET I RÅDHUSPASSASJEN


Jeg er så utrolig heldig som har så hyggelige naboer på jobben. Bare bli misunnelig, Rådhuspassasjen er et trivelig sted. Og med et muntrasjonsmoment som disse gutta utgjør må det bare bli bra.En av de  har selvfølgelig litt høyere stemmeleie og høres litt bedre..... tar gjerne en sang med selvlaget tekst også, sånn helt på sparket.


Ikke rart at det dufter fantastisk inne i denne arkaden like ved Oslo Rådhus. Jeg er så heldig å kunne suge inn duftene hver dag, og oppleve de lekreste dekorasjoner. Noen for sorg, andre for glede skapt av dyktige hender og øvet blikk.Mikke er en av de som du ofte møter i Verkstedet. Han kvalifiserte seg denne våren til deltakelse i Norges mesterskapet i Blomsterdekorasjon. Jeg gleder meg til å se hva han skal lage, foreløpig holder han kortene tett til brystet....

Kommer du inn fra Borggården er det dette synet som møter deg nå om dagen. Frilandskryss og Asters. Rosene i forgrunnen har en nydelig duft som du sjelden finner maken til. Spør etter disse, er det utsolgt er de behjelpelig med å skaffe de for deg. Det gjelder forresten det meste, de er ja- mennesker alle som en !


Jeg bare MÅ vise dere disse små orkideene. Tell antall grener og gråt, dette er lekkert. Kanskje det blir en av disse til helgen......

Ta dere en tur, dette må dere oppleve

mandag 15. august 2011

ROSER, LIKE FINE UTEN STILK

      
Så vakre er de når de kommer hjem til oss. Det er bare det at etter noen dager henger en med hodet. og et par til har begynt å herme. Det mest naturlige er  å la de gå i søpla. Det gjør jeg som oftest, og kjøper meg noen nye.Prøv denne varianten i stedet. Kutt stilkene like under blomsterkronene og la de flyte på vannet. De har nå fått ferske kutt, og suger vann som en frisk blomst. Den kan stå en hel uke til på denne måten. De det ikke er håp for  vrir du av kronbladene og strør de utover duken.

Store fat  eller mange små glass fungerer like bra som vaser. Prøv deg frem med det du måtte ha tilgjengelig.


                                                                                                                                                          lørdag 13. august 2011

STRUKTURERING

Da jeg publiserte innlegget om perler for noen dager siden, poppet det opp  ikke bare en men mange annonser for perler.Selvfølgelig kunne jeg ikke motstå fristelsen å ta en nærmere titt på om det var noe jeg ikke hadde fra før. For slik har det blitt , vi snakker ikke om behov. Jeg kan pynte litt på det og kalle det en lidenskap, da synes jeg det høres litt bedre ut.

Men før jeg fyller på perlebeholdningen ytterligere skal jeg ta en gjennomgang av eskene jeg har. Litt rydding skader ikke, og det kan hende jeg virkelig trenger noen flere varianter.........

Nå var jeg riktig så flink. Litt ros til seg selv er viktig.

fredag 12. august 2011

VÅTT HAGEARBEIDE


Hva er det som skal til for å få denne opplevelsen det med vannliljer i blomst. Sist sommer var jeg helt blank da jeg plantet min første i en dam på 400 liter . Til overmål er dammen inne på en terrasse på 14 m2.
Det finnes mange varianter av arten , men valget må bli en som ikke trenger de store dybdene. Best egnet er de som ikke trenger mer dybde enn 40-50 centimeter. Pink Opal heter den som er avbildet.
Velg en plante som er plantet i leire. Leire avgir ikke næring til vannet og begrenser oppveksten av alger. Som gjødsel brukes spesialgjødsel som presses ned i leira.


Først kommer det blader. Velg en plante som er kraftig, gjerne med blomsterknopper om du kan finne det. Er planten spinkel og ung er det ikke sikkert at det blir blomster det første året.


Temperaturen i vannet avgjør hvor raskt prosessen går. Er det 20 grader i lufta vokser blomsterstengelen flere centimeter i døgnet, men regn med tre uker fra du ser starten på en knopp til den er i blomst.


Endelig er vidunderet i blomst. Da kan du glede deg i fire dager over dette underet. Den lukker seg hver kveld før solen har gått ned.Den femte dagen åpner den seg ikke, da er det over. Ta bilder, mange, mange.


Senere på sommeren blir blomstene som kommer mørkere i fargen, jeg vet ikke hvorfor, men slik er det.
Fjern de bladene som er pjusk. Vannkvaliteten blir lett dårlig om det er mye organiske materialer som ligger å råtner.
Før frosten kommer tar du roten opp og lagrer den frostfritt. Da kan den settes ut til neste år.

Da håper jeg dere har fått noen nyttige tips og får lyst til å prøve litt vått hagearbeide.