lørdag 26. mai 2012

GRØNNE GARDINER




I Verkstedet, Finn Schjøll finner du disse hengeplantene. De blir veldig lange, og blir en sånn greie som henger fra tak til gulv.
Med litt tolmodighet kan denne planten bli til grønne gardiner. Som vanen tro, navn husker jeg ikke.

lørdag 19. mai 2012

KLASEROSER ELLER PEONER



Ja hva velger jeg å pynte med til helgen. De små klaserosene er en verdig konkurent til peonene, men hvem som vinner av dem......vi går for peoner.

Ganske så kjekt å legge bak seg alt det røde-hvite-blå etter noen dager med overdose. Nå så jeg også en annen ting. Det er like før liljekonvallen er i gang. Tenker det er den som vinner til neste helg.

fredag 18. mai 2012

LITT UNDER STAKKEN.....



Jeg som er litt mer enn middels opptatt av bunader, drakter og stakker har MANGE treff på bloggen min om dagen.
Høyest rangerer Bergensbunad. En ren og vakker bunad som ser fantastisk ut med sitt blomsterbroderi. Men da bunad er et landsens plagg er denne ganske så ny sett i drakttradisjonens øyne. Bunad, drakt eller stakk var ikke byplagg. Dette ser vi ganske så tydelig fra Oslo som har fått både den ene og andre drakten med sitt navn opp gjennom årene.


Hva er det neste som gjør mange treff ? HODEPLAGG. Elsket og hatet. I diskusjonsforum sammenlignes det med hijab og kobles med kulturelle utfordringer som knapt nok er til å ha på hodet..
Et hodeplagg til bunader, drakter og stakker forteller om damens sivilstand som det heter så fint. Det har ikke noe med religion å gjøre. Først og fremst brukte damene hodeplagg for å holde håret borte fra ansiktet.

Jeg synes det er flott med hodeplagg til nasjonaldrakten, finn din variant som forteller din historie. Les literatur om ditt bunaddistrikt og få litt" kjøtt på bena "til det du ifører deg . Det berømmelige bunadspolitiet er alle de som tjener penger på at tradisjoner standariseres og  gjør bunadverdenen smal....... Det jeg så gjerne vil si, vi mister et mangfold om vi er for trofaste mot det komersielle. Gjesp ..... så kjedelig det kan bli   .En bunad er formet av tradisjoner fra dype fjorder og høye fjell, veldig lenge før bunadspolitiet kom på banen.


 Det er vel omtrent her jeg blir til en bunadsagnostiker.Vi sees i morgen.



torsdag 17. mai 2012

HÅRFINT


Jeg vet, men det er ikke så lett å lage rette skill uten kam og med stort publikum. Den unge damen var kjempefornøyd over resultatet. Men to damer som fikk flette hår koste seg også......

SYNNØVE SOLBAKKEN FOR EN DAG



Som vanen tro, alltid en oppgave eller to er restet til 16. mai. Det er blitt mitt varemerke å ha litt å pusle med sånn helt på tampen. Men vi kom i mål i år også, selvfølgelig mot alle odds.

I år ser det hele slett ikke så verst ut. Med morgenkaffen innen rekkeeidde kan det oppsummeres slik. Malene til dragkjedet er delvis på plass, og jeg mangler en hårdott for å få bundet opp håret til pannelinet. Oppgaver som vil ta et par timer av dagen, men fortsatt et hav av tid til feiring.

Dette er knallbra i min verden.  Litt av et styr å være Synnøve Solbakken for en dag ,i år som i fjor.

Dagen ble helt fantastisk. Sitteplasser på Slottsplassen med hyggelige mennesker av mange nasjonaliteter som var levende opptatt av de norske bunadstradisjoner. Veldig hyggelig å fortelle om Britta i Hålandsdalen og hva denne damen som Tiedeman malte i 1860 har inspirert meg. Denne dagen har langt flere fått et forhold til Fusa og Hålandsdalen.

onsdag 16. mai 2012

HOLDER AV PLASS TIL NESTE ÅR

        
 Beltestakken henger i skapet i år, og hun som skulle brukt den er i Dublin. I morgen sitter hun å svetter over en modell, mens vi andre koser oss. Kjære Marie, takk for gode minner fra i fjor og vi gleder oss alle til nye neste år. Klem fra mamma 2

søndag 13. mai 2012

LYST, OG IKKE LYST



Noe er morsomt å gjøre, alt det andre som ikke er fullt så morsomt, det utsetter jeg. Skyver det litt forran meg....... Husker dere Solan, Ja Solan Gundersen han i Flåklypa. "Kom arbeidslyst å treng deg på, her skal du motstand finne "
I dag er jeg søstera til Solan. Dagens hovedoppgave var å montere livet på bunaden til stakken, men har jeg gjort det. Nei, det har jeg ikke, men jeg har vasket , ommøblert, ryddet og vasket litt til.
Nå er det blitt kveld og fortsatt ligger bunadslivet adskilt fra stakken, da blir det vel i morgen da.......

RØDT, HVITT OG BLÅTT



Denne pynten skal ikke stå i mange dager, men lag gjerne pynten til Nasjonaldagen slik at den kan gjenoppstå 18. mai uten hurrasløyfe, men med noen sommerblomster.
Denne pokalen er laget til utstillingen på jobben. Margariter trives i en slik, og i neste uke skal den utenfor inngangsdøren uten sløyfe og med noe som blomstrer i farger. I sentrum av gruppen bruker jeg et tre. Hengeselje eller noe slikt. Dette er en gruppe som kan stå hele sommeren om den får litt pleie.

FROSKENE




Det nytter ikke . Bare kyss i vei, men de er og blir frosk......... Det eneste som skjedde var at de fikk krone.
Vell, de var jo noe. Søte i et vannfat sammen med flytende roselader er de i alle fall.

Skjønne frosk, Verkstedet, Finn Schjøll.

onsdag 9. mai 2012

AU DA, SIKKERT EN MANN


Det må ha vært en mann....... Vi jenter gjør da ikke sånne brølere. Når vi jentene parkerer skjer det alltid rolig og sindig. Vi beregner avstand og stopper i tide.
Før vi parkerer sjekker vi alltid hvor rabatten er, det ser jo så forferdelig dumt ut å  bli stående fast og ikke komme seg av flekken.
En eller annen kommer her til å trenge hjelp , mann eller kvinne. Vi jenter kan dessverre også gjøre slikt.

tirsdag 8. mai 2012

OG HELT PÅ BUNNEN.... LOMMEBOKEN



Sånn umiddelbart, det ser ikke ut som noen håndveske. Men det er virkelig den håndvesken jeg hver dag pakker før jeg løper til toget.
Den er trillende rund, riktig strutter av garnnøster og nystartede prosjekter, og rommer nok ikke helt alt jeg synes jeg trenger til dagens tur / retur Oslo.
Selvfølgelig kunne jeg skaffet meg en mindre veske. Det ville helt sikkert vært løsningen på flere utfordringer, men jeg nekter å gi slipp på denne togkosen. Det suverene er jo at jeg nesten ikke merker alle forsinkelsene. Så da blir det vel sånn. Full veske med ubegrenset overvekt og kaos.......

mandag 7. mai 2012

OG FORRAN MEG STÅR EN KJEKK UNG MANN I UNIFORM



Klart jeg har håpet og ventet. Og hva har jeg ventet på lurer du sikkert........ Jeg har fått sitteplass, og ingen kommer til å tråkke på stakken min. Ingen vil ved et uhell plassere en albue i fjeset mitt.  Ingen kommer til å smører fusadrakten med sennep eller softice for den del.
Kan dette være noe til 17. mai feiring da, halvparten av morroa er jo borte.

Jeg tror dette blir riktig så bra. Gode hjelpere, denne gang i uniform har høytidelig overbragt billetter til reserverte plasser for meg og min kjære veninne. Jeg gleder meg som et barn.

Slå den, hvite bjørkestammer og rett som ørnen stiger....... Vi sees på NRK 1 tenker jeg.