tirsdag 6. desember 2011

VICUNA, JULEGAVEN TIL DEN SOM HAR ABSOLUT ALT.



Skjønne små Vicunaer, uttales vikunja . Tenk dere en julegave i dette materialet, det må være selveste julegavedrømmen.
Dette er dyr som lever godt over tregrensen og vel så det. Faktisk så lever de i ekstrem høyde i Peru, der det ikke finnes vegetasjon og kulden er ekstrem. Noen vintere er så kalde at kua kaster kalven for selv å overleve kulden og matmangelen. Slikt ble det Vicunaull av før i tiden. Da ble ullen fra de aborterte fostrene sanket inn og bearbeidet til et av de mest eksklusive stoffer som er å oppdrive. Prisen var deretter, og jeg leste for en stund tilbake om en mann som hadde fått kjøpe 5 meter stoff for 15 000 dollar. Han var overlykkelig, da dette var et røverkjøp.



Bildet over er av et skjerf. Utrolig finfibret er denne ullen, og noe mykere å pakke seg inn i er ikke lett å finne. Det hadde vært deilig å finne dette i skapet nå som vinteren har meldt sin ankomst. Har du skaffet deg alt annet som du ønsker deg og ikke greier å finne på flere ønsker, ja da er dette tingen.

 I dag kommer ullen fra oppdrettsdyr. Ullen blir gredd fra brystet på dyrene, som
helt sikkert blir tatt godt vare på som de "gullkalvene" de er. Produksjonen skal være strengt regulert, så også eksporten.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar