søndag 27. november 2011

JULEROSEN, HELLEBORUS



Jeg tviholder på lommeboka når jeg kommer over disse. Navnet er Hellborus, og er en harhaus som blomstrer ute når alt annet er i dvale. Erstatt pottene med mose og plasser på et brett sammen med lys og litt pynt som glitrer.

Kjøp de uten blader, de holder seg bedre inneedørs var rådet jeg fikk.Skal prøve å holde mine litt kjølig, vil jo helst at den skal bli med på nyttårsfeiringen også.

Denne er kjøpt i Verkstedet, Finn Schjøll

ADVENTSINSPIRASJON



Hils på Henrik. Høyt oppe med favnen full av julelys for å lage stemning i Verkstedet. Selv proffene unngår ikke å lete i esker denne uken.

Legg turen til Rådhuspassasjen og bli inspirert. I denne butikken kommer du garantert i stemning etter et besøk. Kanskje møter du også Finn Schjøll i aksjon........



Se og nyt, jeg deler flere bilder og opplevelser fra denne butikken med dere frem mot jul.

lørdag 26. november 2011

ADVENTSTID-VENTETID-LILLATID



Kors på halsen og ti kniver i hjertet, jeg har prøvd. Lilla pynt til advent altså. Det som var en god ide, ble til en total fiasko, og det var ikke fargen sin feil .

Jeg tar det hele og fulle ansvaret. De lilla håndklærne og badematten ble bragt hjem i overbevisning om at endelig skulle jeg også være modig og trendy. Dette var i fjor, og nå som søkene i esker er ukens sport så dukket de opp.



Ikke bare fant jeg disse tekstilene, 150 store og små kuler i masse lillanyanser åpenbarte seg også på bunnen av eske nummer tre. Et hav av lilla lys åpenbarte seg også. Og selvfølgelig servietter......

Det jeg prøver å fortelle er at jeg var i full gang med å julepynte hjemmet i lilla da "Ånden som kommer og går" bare takket for seg. Hele morroa ble raskt og bestemt pakket ned og glemt. Glemt helt til i dag.



Jeg har hentet litt lilla inspirasjon fra Verkstedet med kamera, men selv Finn Schjøll kan ikke få meg til å starte et nytt lilla prosjekt. Lilla, adventsfargen over alle, her vist i orkideer, klematis og vakre "Bobla" , vasen designet av Schjøll hjelper ikke.



Det blir ikke lilla i år heller. Jeg skal holde meg på trygg grunn med mine favoritter i sølv og naturmaterialer. Mor har talt.








torsdag 24. november 2011

ADVENTSKALENDER FOR STORE GUTTER





Hvem i all verden har sagt at store gutter ikke vil ha adventskalender. Bare sørg for at det er rette sorten. Ingen slutter med å glede seg til jul fordi man har blitt stor. Jeg har ikke sluttet å glede meg, og innerst inne, uansett ståsted, gleder vi oss alle som en.


Derfor trår mamma til for å lage overraskelse. Den blir litt forskjellig i år. For det første, tyngre....... Brått åpnet det seg nye muligheter, og med det nye ideer..Jeg skal ikke si så alt for mye om hva som er inne i pakkene, det er jo en som skal bli overrasket. Men det skvulper og vekten er over 20 kilo.....




Jeg liker meg når kalenderen er på plass. Første prosjekt av mange , men dette er liksom avspark for julestria som jeg egentlig elsker tross tidsklemme og idetørke.




Uken før advent er det stritt siden jeg har oppgaver i jobben som må være ferdige før 1. søndag i advent. Sånn har jeg hatt det i mange år, og og helt tilsiktet har jeg kreativ pause i uke 48.Skulle det dukke opp noen som innleder samtalen med : Du som er så kreativ......Ja da vet jeg at jeg får ta meg godt betalt og bære over. Det er jo flere som har idetørke.


Jeg kaller det rekreasjon. Det er en utfordring å finne opp hjulet ( julen ) på nytt hvert år. Men med en pause på et år mellom hver økt,  gyver jeg løs igjen og igjen. Slik er livet som mercandiser, enten elsker du det eller finner en kontorjobb.


I morgen skal det lages en adventsstake, og hvordan den skal se ut har jeg ingen begreper om et døgn før deadline. Er det ikke herlig dere, helt blank med blanke kort........ Jeg tar en tur innom Verkstedet. Else og Finn har reddet meg før. Om ideene ikke skulle strømme på da, får jeg heller åpne lommeboken og krype til korset. Les mer om Verkstedet under fanen "Blomster og grønt"




Så langt er det jeg som har styringen, men det er mange dager igjen til jul.





søndag 20. november 2011

HOLD SVIGERMOR VARM



Det er tiden for å ta frem tøflene. Dette paret er i ren ull, tovet, tykk og god. Jeg har en gang i tiden tovet slike selv. Med høstull som utgangspunkt, grønnsåpe, og veksling mellom varmt og kaldt vann og masse gnikking og gnukking. Jeg var ikke lei meg da jeg fant tøfler klare for dekorering på Panduro, for å gjøre dette selv er litt av en jobb.



I stedet kan jeg ta frem farget ull og tovenål og lage blomster, blader eller andre figurer. Det er den kjekke delen av jobben uten å måtte slite meg helt ut først. Det er kanskje å jukse, men da rekker jeg over litt annet også.

Som overskriften sier, dette er bena til svigermor. Takk for lånet.

lørdag 19. november 2011

MED LITT KAFFE GÅR ALT SÅ MEGET BEDRE



Jeg begynner å få dreisen på makronene. Det har vært masse plunder og læring, noe vi selvfølgelig ikke er for gamle til......... eller, jeg begynner å lure.

Kaffesmak og brun farge liker jeg som tilsetning. Farge og smak fant jeg på Panduro. Der finner du masse smarte ting som kan hjelpe en kløne i nøden. De har også teflonmatten som viste seg å være uunværlig for at kakene ikke skal sette seg fast.



Da er det det tid for premie, litt mere prøvesmaking.

SØT UTFORDRING MED MAKRONER



Og så skal de stekes i 12-18 min....... Det kommer an på størrelsen........ Og hva er størrelsen egentlig, det er det jeg nå prøver å finne ut av. Det var ikke denne utfordringen jeg så for meg da jeg satta i gang.


Alt er enkelt når jeg vet hvordan det gjøres, men den som skriver ned en oppskrift vet jo alt dette så da blir det ikke med i arbeidsbeskrivelsen. Nå synes jeg egentlig litt synd på meg selv, midt i deig nummer to.


Baking er liksom ikke min greie. Men man skal jo bli mester av øvelse og nå forventes det progresjon. Det er  trendy å  lage lekre cupcakes, cakepops og ikke minst makroner. Det er trendy å lage kaloribomber som serveres andre mens vertinne og bakemester elegant glir inn i størrelse 34 . Ikke skjønner jeg at det lar seg gjøre, er det ingen som smaker på det man lager lengre.


Den første porsjonen jeg lagde var umulig å få løsnet fra bakepapiret. Litt lite stekt var de også så tilbake i ovnen med dem.Etter en ny stekerunde var de blitt faste og fine med den karakteristiske glatte sprø overflaten makroner skal ha. Men det fine utseendet varte kun til de skulle av platen. Fuglemat, det var det jeg hadde bakt. I mitt nabolag bor nå landets lubneste gourme småfugler.


Nå har jeg kjøpt teflonmatte og nye ingridienser i dyre dommer og starter på nytt. Jeg skal nemmelig på besøk til svigermor og jeg må da vise at jeg greier å lage noen makroner.



Ha en fin lørdag, med eller uten små fylte makroner.

søndag 13. november 2011

HEMMELIGHETER, STORE OG SMÅ



Måtte vise litt av det siste prosjektet..... Greier jo ikke å holde på en hemmelighet. Tenk dere hvordan jeg har det når det nærmer seg jul når alt skal være så hemmelig. Jeg går rundt som en trykkoker fra midten av november. Aller verst er det om jeg har funnet på noe som jeg virkelig synes er bra, da er det vanskelig å holde igjen.

Da har jeg lettet litt på trykket...... Deeeeeeilig..........

MOSEDOTTEN OG GEVIRET



En søndag uten symaskin på kjøkkenbordet er det lenge siden jeg har hatt. Jøss, er sånn det ser ut , sa kjæresten min, og så riktig så fornøyd ut. Han er veldig tålmodig i forhold til alle prosjektene mine, og fortjener å se kjøkkenet i all sin prakt oftere.



Litt skapertreng gjør seg også gjeldende når det dukker opp en naken flate, så litt ny høstpynt fikk plass på bordet.Kjøpte et nøste med tynn hamp i går som ble brukt til mavebelte på kubbelusene.Morsomt materiale, veldig passende for meg som liker det rustikke......



Det er perfekte forhold for høsting av mose om dagen. Det er fuktig nok til at mosen slipper lett fra underlaget, og det er lett å finne den. Den er jo det grønneste som er ute i naturen nå som alt annet av vekster går i dvale. Når som helst vil frosten komme, så nå har jeg laget meg et lite lager med tanke på julen.



Jeg fant et lite gevir av en råbukk også. Har sikkert hatt det i årevis gjemt og glemt i diverse eskene mine. Der er det mere rart som kan brukes, selv om jeg akkurat nå ikke ser hva det skulle være.



Søndagen kan oppsummere slik. Jeg har fått unna et solid stykke ryddejobb, søndagsturen endte med mosesanking og det ble litt dekorering som vi kan glede oss over i uken som kommer.

torsdag 10. november 2011

ONE IN, ONE OUT.......



Dette er i ferd med å bli den reneste bunadsbloggen. Frykt ikke, det går over når prosjektene er landet. Jeg må bare realisere denne ideen før jeg også kan skrive litt om andre ting. For tro det eller ei, det finnes andre ting jeg tenker på om dagen .



Denne gangen startet det med noe silke og fløyel som kom i hus.......... For alle som måtte la seg friste av bunadshobbyen vifter jeg med det RØDE flagget i lojalitet med lommebøkene. Og vi skal heller ikke glemme klesskapene. Disse svulmende innretningene som alltid strekker seg litt til for å gi plass til et eller flere nye plagg.


Herved lanseres et nytt prinsipp. "One in, one out". I mitt skap blir det denne gangen "ut med Voss, inn med Fusa" eller noe i den duren. http://www.finn.no/  blir verktøyet........ Noen blir den lykkelige eier av Vossastakken med tilbehør og det hele, pluss en vintertrøye i bonus. Nå er den å finne på torget, søk på bunader.


Så da kjører vi på. Kjøpergruppen er begrenset str.34-36 er ikke store greiene, men det finnes sikkert noen der ute som ikke har spist alt de kommer over og kommer fint inn i den.I rettferdighetens navn må vi jo tilby noe  til dem også.


Da er det bare å kjøre på, i mål skal jeg denne gangen også.


lørdag 5. november 2011

SILKE OG FLØYEL



De første stoffene til nytt bunadsliv er kommet i hus. Det er et prosjekt som vil ta mye av tiden min fremover.

Silken jeg bestilte ble helt riktig i fargen. Kraftig og fyldig i gulfargen, men fløyelen som skal ramme det hele inn ble valgt kraftigere og mere intens for å balansere bedre mot gulfargen.

Jeg bar bestemt meg for å selge Vossastakken. Denne har masse flott tilbehør, og jeg må gjøre et valg når det gjelder tilbehøret jeg skal beholde, og hva som blir solgt med stakken....... Egentlig har jeg ikke lyst til å skille meg av med noen av delene, men nå får det være nok. Skapene taler sitt tydelige språk.

Hvilket av beltene og brystklutene som er best til det nye livet og trøya er jeg ikke helt sikker på. Ta en titt og se om dere kan ta et valg ut fra bildene.


Jeg har min favoritt, men er faktisk ikke sikker på om denne vil være best når den grønne trøya er på plass.

I løpet av helgen setter jeg saksen i stoffene. Går alt som det skal blir det julefeiring i nytt liv og trøye.




TOG OG SOSIALANTROPOLOGI


Det er sikkert mulig å sitte musestille helt alene, gjemt bak en bok mens mennesker av alle tenkelige kategorier er stuet sammen . De fleste befinner seg godt innenfor intimsonen din med kropslukter og det hele. Har sluttet å røyke, og noe av det jeg virkelig sliter med er alle luktene som jeg tidligere ikke kunne kjenne. Det er det eneste jeg savner ved røyken, denne velsignede evenen til å kjenne at alt og alle ikke lukter like godt. og så var det dette med lyd, du kan ikke skru av alle de andre.


Så på Geilo entret jeg toget som skulle ta meg tilbake til Oslo. Finner plassen min som ingen allerede har satt seg på......  På klingende bergensk blir jeg hilst med et blidt hei. Ingen bombe med en bergenser på dette toget to dager før cupfinalen. Jeg blir grepet av skrekken da jeg oppdager at stemmen tilhører en stortingspolitiker som politisk står laaaaaaangt over på feil side. En av kromprinsene til Kristin ute på tur, helt alene.Jeg trengte ikke å bekymre meg. Det var andre som hadde funnet offeret.

Like før Gol var kromprinsen til Kristin ikke lengre alene. Fansen samlet seg. Et fyrverkeri av en dame , litt Hildegunn fra Ulsteinvik, hadde duket seg på det ledige setet ved Kristins kronprins, og snakket ivrig på innpust og utpust om politikk, barn, salg av bolig, innvandring, utvandring, cupfinale,  lønnsnivå i Haram kommune, voldtekt, alkohol, og ikke minst Frelsesarmeen. Samtidig rekker hun å stoppe alle som passerer i midtgangen og spør om de tror Kristins kronprins ikke vil bli vår neste stataminister. Jeg er faktisk imponert over denne kronprinsen, han holdt masken i fire! timer, og smilte fortsatt proft ved ankomst Oslo.


Ved Hønefoss tok det av. Da tok vi hverandre i hendene og brukte Guds kraft for å få oppholdsvær under cupfinalen på søndag. Dette var nytt og eksotisk for meg. Den energiske damen kjente det "brandt i hendene" og følte at det var på tide å dele ut litt energi. Det vanket litt på undertegnede, og passerende på veg til toilet eller kaffe. Etter hvert var de fleste i togkupeen lettere healet

Fortsatt annpusten og ikke helt landet lurer jeg på hvordan det er mulig å være så frimodig. Jeg Googlet damen senere på kvelden og fikk maaange treff. Dette var ikke hennes første togtur til hovedstaden.