lørdag 31. desember 2011

TAKK FOR DET GAMLE



Årets siste, siste av alt for i år. Alt det dagligdagse for siste gang i år. Mon tro hva det nye året vil bringe av gleder.Det er så mange prosjekter som ble påbegynt i 2011 og disse skal bringes i mål  2012. Jeg legger ikke skjul på at det nye året er knyttet opp til store forventniger . Forventninger til prosjekter som vil medføre hyggelige endringer for dem jeg er glad i.


Min største bragd i 2011 blir røykeslutten i mai. Den er jeg virkelig stolt av. At jeg også skulle melde meg på som blogger  hadde jeg ikke trodd . Bloggingen ble ikke helt som jeg trodde. Jeg er overrasket over at jeg har så mye på hjertet, og bloggen er nok fortsatt en vei som blir til, etter hvert som jeg går. Årets siste innlegg blir nummer 101 i rekken, Ble det virkelig så mange.


 Det har vel blitt noen nederlag også, men de ser jeg ikke hensikten med å dvele ved. Mulighetene kommer tilbake, det gjelder bare å fange dem og holde dem fast.


I kveld skal vi kose oss i godt selskap, mimre litt og ta imot det nye året med åpne armer. 2011 takk til deg, du har vært en utfordring på mer enn en måte.

En strålende feiring til dere alle, og takk for det gamle.

onsdag 28. desember 2011

ER DET MAT NÅ IGJEN ?


Jeg er mett, veldig mett. Noen som kjenner seg igjen etter å gått lysløypa fra bord til bord i nærmere en uke. Kors på halsen og ti kniver i hjertet, jeg har ikke hatt snev av romling i magen på en uke, og kan i farten ikke huske hvordan det var uten at jeg skal pårope meg demens eller en annen form for glemsomhet.


Det hele startet med pinnekjøttet. Det er den første dagen med julemat, og det spises som dette var det siste måltidet jeg vil oppleve. Etterfulgt av dessert, riskrem med varme multer. Noen kaker og sjokolader senere er jeg i tvil om jeg vil orke å gå til bords neste dag.


Men neste dag kommer og bordet er dekket på nytt. Dette er bare for de tøffeste, velkommen til bords.



tirsdag 27. desember 2011

I KVELD BLIR DET IKKE GLØGG



Dampende lykke.... Varm eplesider med kanelstenger som får trekke på grensen til kokepunktet. Dette er mitt alternativ til julegløggen. Noe mindre søt, men så full av aromaen fra epler og kanel.


En Cognac setter en ekstra spiss på drikken. Denne gangen har jeg valgt en Nansen i ren sympati, da Amundsen har fått sin del av oppmerksomhet de siste ukene......



Jeg serverer den i glass. Den gyldne fargen må få komme til sin rett. Kanelstangen tar jeg ut av kjelen og lar følge med i glasset som garnityr.

Deilig drikke i mørke og kalde vinterkvelder når du ikke har lyst på gløgg.

fredag 23. desember 2011

NÅ HAR VI VASKA GØLVE....... HO HO



Ja noen har helt sikkert gjort det, men ikke jeg. Noen har helt sikkert også børi ve...... men det har jeg heller ikke.
Så hva har jeg gjort, jeg har pynta tre, og det er jo en begynnelse på en av tusen oppgaver som ikke er påbegynt. Det er lille julaften, og under et døgn til deadline




Det er det glade vanvidd å sette seg til å blogge. Men treet ble bra, ikke det største, men faktisk i live, og går alt etter planen har det blitt større til neste jul.


Resten av pyntingen får bli som den blir med de timene som er igjen før vi hører klokkene ringe julen inn.


En riktig så god jul til dere alle der ute. Ho ho

søndag 18. desember 2011

1001 KATT



Det er en person jeg ikke sliter med å finne nye gaveideer til.   Finn en katt. En katt av det slaget som ikke klorer eller trenger mat. Vi snakker den sorten som bare står til pynt, eller er i form av en bruksgjestand. De blir kjærlig tørket støv av, alle som en, og spør jeg, får jeg historien om hvordan nettopp denne pusen kom i hus. Godt gjort når vi snakker over tusen varianter.


I år fårdamen ingen av disse. De bor allerede hos henne, men det er faktisk nå en utfordring å finne en som ikke allerede er i hus.


Damen har reist mye, og hennes minner fra turene er alltid en eller flere katter. Noen av dem  unike og verdifulle, mens andre har sjarmen og et blikk som smeltet hjertet.




Hun får noe med katt i år også, og i skrivende stund vet hun hva det ble. Neste gang er det bursdagen som gjelder, og tro det eller ei. Jeg har funnet en ny pus...... Den har hun ikke fra før.




Jeg er kjempeglad for at det finnes en i familien det er lett å vite hva som står på ønskelisten til.

lørdag 17. desember 2011

VINTEREN ER PÅ / I BOKS



I snøens fravær har jeg startet dagen med snøspray og bregner farget i platina og hvitt. Denne forhatte snøsprayen som drysser og setter fete spor er igjen tatt inn i varmen.




Minner fra en tid da denne ble sprayet på vinduet etter først å ha laget sprosser med rød tape....... Noe så grusomt, måtte dette aldrig bli moderne igjen. Det rare er at når noe har blitt helt blodharry er det plutselig tilbake. Når det skjer (for det gjør det) er det en ny generasjon som introduserer det. Noen som ikke har opplevd det før og introduserer det i en ny ramme.


Slik er det med snøsprayen. Unge fremadstormende dekoratører har trykket den til sitt bryst, og da blir det lekre dekorasjoner av det.



Spray i vei, vinteren er på boks.



UGLA PASSER PÅ MEG



Den er våken om natten og passer på meg når jeg sover, sa den unge mannen på tre år. Veldig klok refleksjon selv alderen  tatt i betraktning.
Kanskje var den unge mannen litt mørkredd og syntes ugla var noe skummel. Men det gjør da ingen ting når man er så løsningorrientert.
På ønskelisten hans (eller mammas) stod det sengetøy med ugle. Kanskje er vi flere som trenger en son passer på oss når vi sover.

tirsdag 13. desember 2011

OG HVOR BLE DET AV KJØRETØYET ?





Jeg lurer på , kommer jeg til å se noe særlig av bilen igjen. Det har nemmelig kommet en sjafør til i familien.En fersk sådan som krever visse endringer i forsikringsavtalen de neste seks år........ Selfølgelig biter jeg negler, men jeg er ikke den første mamma som må gjennom dette.



Skulle jeg ha et ærend som fordrer bil, må jeg nå bestille sjafør.... Han er aldri langt unna og ivrig i tjenesten, men på et tidspunkt må jeg ha bilen tilbake. Jeg venter litt til, jeg vil jo ikke være gledesdreper.


mandag 12. desember 2011

PAKKE JULEGAVEN UTEN TAPE


Å pakke på denne måten , minner mye om den teknikken slakteren eller fiskebutikken pakket varene på. Det er båndet som holder det hele sammen, og når sløyfen åpnes, åpner hele pakken seg. Resultatet blir best på små og mellomstore esker, men når teknikken sitter frister det å prøve annet også.



Papiret må være vesentlig lengre da det skal brettes dobbelt tilbake. Stram godtallerede her om hjørnene skal bli fine. I starten er det lettest å jobbe med en litt stivere papirkvalitet.


Enden av papiret skal sitte på "magen" av pakken, ryggen er da helt uten papirkanter. Bretten på midten er brettet tilbake(papiret ligger firedobbelt). Juster til midten.


Brett så inn de lave sidekantene før de brede sidene foldes. Bruk kroppen for å holde det hele på plass mens båndet vikles og festes.


Sløyfen knyttes med enkel knute, pakken skal åpnes ved å trekke i sløyfen som skolisser.

Lykke til med årets pakker.

søndag 11. desember 2011

JEG ER GLAD I DEG



Jeg er redd for å glemme det viktigste, det som virkelig betyr noe i relasjonen til de som står oss nær. De menneskene som vi ser hver dag, som gjør oss små og store tjenester. De som får dagen til å flyte lettere, uten at vi egentlig merker at det skjer........


Jeg skal bli flinkere. Flinkere før noen minner meg på at jeg ikke følger med på alle hverdagstjenestene. Det koster så lite å si takk, eller "jeg er glad i deg".                                                                                              Takk alle som også denne uken har gjort meg store og små tjenester. Et hjerte til dere.


torsdag 8. desember 2011

BLOMSTER FINN I ESELTRØBBEL



Jeg har fått en leksjon i norsk fjernsynshistorie. Det fantastiske er at den ble meg fortalt av de to som deltok i programmet. Det var Finn Schjøll sin debut på TV, har lyst til å kalle det den spede spiren til Blomster Finn.

Dette var før jul, og Toppen Beck hadde et program sammen med Vidar Lønn Arnesen og et esel!
Blomster Finn stilte godt forberedt med husfred og andre remedier. Han hadde ringt mamma og lovet henne at dette vill være hendelsen som forandret livet en gang for alle. Så her satt familien benket forran skjermen sammen med halve Norge.


Alle planter og utstyr var omhyggelig plassert på en mobil sene, klar til å kjøres inn forran kamera. Ingen brydde seg særlig om eselet som ruslet rundt og gjorde sine eselting.......

Da Blomster Finn skal på skjermen oppdager han at eselet er både mett og fornøyd, og hans innslag har "gårr til eselet". Alt grønt er spist , og Blomster Finns første improvisasjon er er faktum.

Azalear blir raskt sanket sammen, og innslaget blir til en instruksjon om vanning av disse. dette gjorde seg ikke så særlig på TV. Det seerne opplevde, var en boblende lyd av planter som ble senket i vann. Dette har i ettertid blitt en klassiker for de involverte. De innvolverte TV personligheter ler fortsatt av dette dyret som på toppen av det hele snudde baken til kamra, helt uberørt.




Historien videre kjenner vi, Blomster Finn er kommet for å bli selv om dette innslaget ble dømt "nord og ned"

tirsdag 6. desember 2011

VICUNA, JULEGAVEN TIL DEN SOM HAR ABSOLUT ALT.



Skjønne små Vicunaer, uttales vikunja . Tenk dere en julegave i dette materialet, det må være selveste julegavedrømmen.
Dette er dyr som lever godt over tregrensen og vel så det. Faktisk så lever de i ekstrem høyde i Peru, der det ikke finnes vegetasjon og kulden er ekstrem. Noen vintere er så kalde at kua kaster kalven for selv å overleve kulden og matmangelen. Slikt ble det Vicunaull av før i tiden. Da ble ullen fra de aborterte fostrene sanket inn og bearbeidet til et av de mest eksklusive stoffer som er å oppdrive. Prisen var deretter, og jeg leste for en stund tilbake om en mann som hadde fått kjøpe 5 meter stoff for 15 000 dollar. Han var overlykkelig, da dette var et røverkjøp.



Bildet over er av et skjerf. Utrolig finfibret er denne ullen, og noe mykere å pakke seg inn i er ikke lett å finne. Det hadde vært deilig å finne dette i skapet nå som vinteren har meldt sin ankomst. Har du skaffet deg alt annet som du ønsker deg og ikke greier å finne på flere ønsker, ja da er dette tingen.

 I dag kommer ullen fra oppdrettsdyr. Ullen blir gredd fra brystet på dyrene, som
helt sikkert blir tatt godt vare på som de "gullkalvene" de er. Produksjonen skal være strengt regulert, så også eksporten.





søndag 4. desember 2011

BRISSI`S KLIPPFISK



En liten vri i retning av det italienske har denne retten. Rød, grønn og hvit når den kommer på tallerkenen. Smakene går nok også i den retning, da hvitløk, pinjekjerner og basilikum er hjørnesteiner.


Mere brukt sammen med denne foredlede norske eksportvaren, er tomater og oliven,som vi forbinder med Baccalao. Baccalao er jo ikke navnet på en rett, men navnet på råvaren, klippfisken. Kommer du til Portugal eller Spania får du svært så mange varianter basert på råvaren.  Den kokes i melk, den blir til små boller stekt i olje eller smuldret i salater. Det ser ut til at kun fantasien begrenser mulighetene. Det heter seg at en portugisisk kvinne skal kunne lage 70 varianter...... Da er det vel bare å starte å øve, tenker jeg. På mitt reportuar mangler jeg "bare"68............




Til denne varianten trenger du 800 g klippfisk. Vannes ut i et døgn, og trekkes i 15 min. Lag saus 1 av en bunt frisk basilikum. en neve ristede pinjekjærner, 1 dl olivenolje, litt hvitløk, salt og pepper.Kjøres glatt med stavmikser.

Saus 2 er med 1 boks flådde tomater, 1 sjalottløk hakket, ett fedd hvitløk, litt olje og revet permesan.. Godt med salt og pepper og sorte oliven til topping. også denne kjøres glatt med stavmikser



Del klippfisken i like store biter og fordel i to ildfate former. Rettene trenger 15-20 min i ovnen på 225o c.
Server med en hjemmelaget potetmos. Spander fløte i mosen, det gir den fine fyldige smaken, alt annet i denne retten er magert, så det tåler du.




Håper det smaker :-)

HYASINTER UTEN POTTE



Pakk inn roten i mose, og tre den på en pigg med betongsokkel. En sokkel i betong lager man selv, men de kan kjøpes ferdig..... Det er deilig med snarveier, og det må da være noe som kan gjøres lettvint.



Slik ser de ut og kan kjøpes i blomsterbutikker. Disse tre kommer fra Verkstedet, Finn Schjøll.




Jeg kan helt sikkert bli bedre på å vikle mose, så her får vi dekorere litt for å flytte oppmerksomheten
fra det mindre fullkomne.


   Kanskje en liten fugl i toppen eller noe sånt....... Ikke sant det ser bedre ut med en gang.                                                                                                                                                                                                                                                     

O HELGA NATT 2


Etter en lang natt kan lysene tennes........ og jeg slukner snart. Men lys ble det og de skal skinne helt til neste år.



Det må være litt størrelse på greina. Denne er vel ca 3,5 m lang, og selvfølgelig over vanlig takhøyde så den blir krypende bortover taket over spisebordet. Måtte fjerne de nederste greinene da de ble litt nærgående. Etter det så det litt tomt ut, så jeg hivde like godt på noen småfuruer for å fylle tomrommet.



En gren som denne vil tørke i fasong, og holder seg på plass om den får stå i ro. Jeg har ikke opplevd at den har deist over ende, selv om den mangler forankring i taket i form av stifter el.



Her vil det nok komme litt mere stæsj. Kubbelys, litt mere sølv, i det hele, ting som lager julestemning. En slik grein er for meg like viktig som juletreet, og det er det femte året jeg setter opp en slik.

Belysningen på greina er fra IKEA og laget for et helt annet formål. De fleste kjenner den igjen ville jeg tro.

Da har jeg kommet så langt at, neste natt skulle bli av det fredelige søvntunge slaget......