fredag 12. august 2011

VÅTT HAGEARBEIDE


Hva er det som skal til for å få denne opplevelsen det med vannliljer i blomst. Sist sommer var jeg helt blank da jeg plantet min første i en dam på 400 liter . Til overmål er dammen inne på en terrasse på 14 m2.
Det finnes mange varianter av arten , men valget må bli en som ikke trenger de store dybdene. Best egnet er de som ikke trenger mer dybde enn 40-50 centimeter. Pink Opal heter den som er avbildet.
Velg en plante som er plantet i leire. Leire avgir ikke næring til vannet og begrenser oppveksten av alger. Som gjødsel brukes spesialgjødsel som presses ned i leira.


Først kommer det blader. Velg en plante som er kraftig, gjerne med blomsterknopper om du kan finne det. Er planten spinkel og ung er det ikke sikkert at det blir blomster det første året.


Temperaturen i vannet avgjør hvor raskt prosessen går. Er det 20 grader i lufta vokser blomsterstengelen flere centimeter i døgnet, men regn med tre uker fra du ser starten på en knopp til den er i blomst.


Endelig er vidunderet i blomst. Da kan du glede deg i fire dager over dette underet. Den lukker seg hver kveld før solen har gått ned.Den femte dagen åpner den seg ikke, da er det over. Ta bilder, mange, mange.


Senere på sommeren blir blomstene som kommer mørkere i fargen, jeg vet ikke hvorfor, men slik er det.
Fjern de bladene som er pjusk. Vannkvaliteten blir lett dårlig om det er mye organiske materialer som ligger å råtner.
Før frosten kommer tar du roten opp og lagrer den frostfritt. Da kan den settes ut til neste år.

Da håper jeg dere har fått noen nyttige tips og får lyst til å prøve litt vått hagearbeide.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar